ØLIBATOR

Tilbage    

Dobbelt bock er en stærk version af den tyske undergærede Bock øl.  Traditionen tro kaldes Dobbelt bock øl altid et navn, der slutter med     -TOR . Dette skyldes Paulander munke fra Paula i Italien, som drog over Alperne og grundlagde deres Munkeorden i München i  1634. Munkene  bryggede dobbelt bock øl, der skulle bringe dem igennem fasteperioden op til påske, hvor man jo ikke må indtage fast føde. Det er nok derfor tyskerne i dag betegner øl som flydende brød! Munkene kaldte da også øllet for "Salvator" - Frelseren, da dette jo den eneste næring (og hvilken én!) de fik gennem fasteperioden! 

Fra 1780 begyndte Paulander munkene at sælge brygget og den dag i dag brygges denne øl af bryggeriet "Paulander" i München. Laver man en øl, der skal forsøge at matche denne traditionrige øl, bør den bære et navn, som slutter på -tor. F.eks Celebrator, Terminator osv osv. Hærvejens Bryggerlaug står ikke tilbage for traditionen og laver hermed en ØLIBATOR,  der helt i tråd med stilen skal mæskes vhja. dekoktion. I Tyskland går man så vidt at man bruger Trippel dekoktion - vi nøjes i første omgang med dobbelt-dekoktion. (se nedenstaående billede!) En metode hvor en del af mæsken udtages og opvarmes til kogepunktet og derefter hældes tilbage i mæskegryden igen. dette gøres  2 gange. Herved opvarmes  urten langsomt til de ønskede temperatur niveauer. Metoden giver mere smag og farve end ved vores normale infusionsmetode.

Ølibator'en ér en Påskebryg, men vil i 2007 blive brugt som Julebryg af enkelte af Bryggerlaugets medlemmer - derfor er der lavet 2 etiketter! Billedet i midten tv. er mæsk, der udsættes for Dekoktion! I midten th. Ølibator anno 2008